AİHM’den Tuncer Bakırhan kararı: İfade özgürlüğü ihlali

AİHM, Siirt Belediye eski Başkanı Tuncer Bakırhan’a 13 bin Euro tazminat ödenmesini hükmetti.

AİHM’den Tuncer Bakırhan kararı: İfade özgürlüğü ihlali
14.09.2021
A+
A-

AİHM, Siirt Belediye eski Başkanı Tuncer Bakırhan’a 13 bin Euro tazminat ödenmesini hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) HDP’li eski Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan’ın tutuklu yargılanmasının “ifade özgürlüğü ihlali” olduğuna hükmetti. Türkiye mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 13 bin Euro tazminat ödeyecek.

Hatırlanacağı gibi, “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından tutuklanan ve daha sonra görevinden alınan Tuncer Bakırhan, 10 yıl 18 ay hapis cezasına çarptırılmış, Ekim 2019’da serbest bırakılmıştı. Bakırhan devam eden dava ile ilgili aynı yıl AİHM’e şikayet başvurusunda bulunmuştu.

AİHM, başvuruyla ilgili kararında Türkiye’nin özgürlük ve güvenlik hakkının korunmasıyla ilgili 5. madde ile , ifade ve düşünce özgürlüğünün korunmasıyla ilgili 10. maddeyi ihlal ettiğine karar verdi. AİHM kararında Bakırhan’ın “yeterli neden” gösterilmeden duruşma öncesi 2 yıldan fazla tutuklu yargılandığına dikkat çekildi. Bakırhan’ın belediye başkanı olarak bir muhalefet partisini temsil etmek üzere seçildiği, suçlamalara neden olan ifadelerinin de “doğal olarak açıkça siyasi” bir niteliğe sahip olduğu kaydedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.