Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Arakan Müslümanlarını kaderlerine terk etmeyeceğiz

Çavuşoğlu, toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Rohingaların gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir dönüşleri için …

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Arakan Müslümanlarını kaderlerine terk etmeyeceğiz
23.09.2021
A+
A-

Çavuşoğlu, toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Rohingaların gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir dönüşleri için çalışmaya devam edilmeli. Rohinga Müslümanlarını kaderlerine asla terk etmeyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçmak zorunda kalan ve Bangladeş’e sığınan 700 binden fazla mülteci bulunuyor. Kamplardaki mültecilerin yarısını ise çocuklar oluşturuyor.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle Arakan’da yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve kuruluşların Arakan eyaletine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, bugüne kadar Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi.

Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlar ve insan hakları örgütleri, gerekli güvenli ortam sağlanmadan bu kişilerin Myanmar’a dönmelerinin, yeni bir etnik temizliğe yol açacağı endişesini taşıyor.

Bir görüşme de Afganistan için

Öte yandan G20 Dışişleri Bakanları da, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Görüşmeleri çerçevesinde Afganistan’ı görüşmek üzere çevrim içi toplantıda bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplantı sonrası Twitter hesabından, “İnsani durum ve düzensiz göç başta olmak üzere güncel meseleler hakkında görüşlerimizi paylaştık. Uluslararası toplum Afganistan’la angajmanını sürdürmeli.” açıklaması yaptı.

Haberi Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında www.yenisafak.com internet adresinden, bugunhaberler.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.