İzmir, ‘Bölgesel Kalkınma’ya ev sahipliği yaptı

İzmir, ‘Bölgesel Kalkınma’ya ev sahipliği yaptı
05.04.2021
A+
A-

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin yeri ve önemini vurgulamak amacıyla 11 farklı ilde düzenlenecek “Pandemi Sonrası Bölgesel Kalkınma Toplantıları”nın beşincisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Kaya İzmir Thermal & Convention’da yapılan toplantıya TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir, Manisa, Muğla ve Aydın’daki 81 belediyeden başkan ve yöneticilerin yanı sıra; akademisyenler, kalkınma ajanslarından temsilciler ve bürokratlar katıldı.

5 MADDELİK ÖZET

Son iki yıl içinde İzmir’in zor günler geçirdiğini ifade eden Başkan Soyer,  belediyeciliği sadece yol, su, altyapı, park bahçe gibi hizmetler ile sınırlı olmadığını söyledi. Vatandaşların yerel yönetimleri derdine derman bulması gereken birincil kamu kurumu olarak kabul ettiğini belirten Soyer, birlik ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Pandeminin dünyada, ülkemizde ve şehirlerde değişimler başlattığını söyleyen Soyer, bölgesel kalkınmayı sürdürebilmek için değişimleri beş madde altında okuduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birincisi yönettiğimiz şehirleri salgın ve afetlere dirençli kılmak adına geliştirdiğimiz Kriz Belediyeciliği yaklaşımı. Tüm kaynaklarımızı sorunu çözmeye odakladık ve çözüme giden yol haritasını, yani kaynakların nereye kullanılacağını şehrimizin tüm diğer sivil ve resmi kurumlarıyla birlikte tasarladık. İkinci başlığımız tarım. Üçüncü başlığımız; girişimcilik, inovasyon ve yaratıcı endüstriler. Dördüncü başlığımız; şehrimizin doğayla uyumunu artırarak fiziksel ve ekonomik dirençliliğini sağlamak. Beşinci başlığımız İzmir’in dünya ile bağlarını güçlendirmek için kurduğumuz kent vizyon ortaklığı, turizm ve dış ticarete yönelik çalışmalarımız.”

İZMİR ÖRNEK

Ev sahipliği için İzmir’e teşekkür eden, kentin tarihte önemine vurgu yapan TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, birliğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Akıllı şehirler yaratmanın öneminden bahseden Şahin, ‘Akıllı Tarım’ konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önemli işler yaptığını ifade etti. Şahin, “Burası Türkiye’nin lokomotifi. Deniz deyip geçmeyeceksiniz; burada büyük lojistik var, büyük ekonomi var, büyük çekim gücü var” dedi. Şahin, belediye başkanı olduğunda tarım daire başkanlığını kurduğunu, İzmir’i örnek aldıklarını ifade ederek, kooperatifleşme konusunda çok daha iyi olduğunu belirtti.

AMİRAL GEMİLERİ

İzmir’in tarih boyunca sanayide önemli noktada bulunduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, “Amiral gemilerine ihtiyacımız var bölgesel kalkınma açısından. 26 bölgede kalkınma ajansları, her ilde yatırım destek ofisleri, dört bölgede kalkınma idaresiyle bölgesel kalkınmanın en önemli aktörlerindeniz. Büyümemizi sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz. Ürünlerimizi katma değerli hale getirmeyi hedefliyor. Odağımız; katma değerli üretim, teknoloji odaklı girişimcilik, sürekli inovasyon” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.