Van’da iki aile arasındaki kan davası barışla sonuçlandı

Van’ın Çaldıran İlçesinin Sarıharman Mahallesi’nde Akyavuz ve Ayaz aileleri arasında 2014 yerel seçimlerinde muhtarlık adaylığı sürecinde yaşanan ve bir kişinin ölümü ile başlayan kan davası Vali Mehmet Emin Bilmez’in de katılımıyla gerçekleştirilen törenle iki ailenin bir araya gelmesiyle barışla sonuçlandı.

Van’da iki aile arasındaki kan davası barışla sonuçlandı
18.12.2020
A+
A-

Sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleştirilen törende ilk olarak Akyavuz ve Ayaz aileleri fertleri Kuran’ı Kerim’in altında geçti.

Kuran tilaveti ve İl Müftüsü Ömer Keskin’en dua etmesiyle süren törende Vali Mehmet Emin Bilmez konuşma yaptı.

Vali Bilmez, Akyavuz ve Ayaz aileleri arasında dinin, insanlığın istemediği acı bir olayın yaşandığını anımsatarak, barışla sonuçlanmasının çok kıymetli olduğunu vurguladı.

Kan davası gütmek ve bu dava üzerine savaşmanın kolay, onu barışla sonuçlandırmanın çok zor bir iş olduğunu belirten Vali Bilmez, “Kan davasını barışla sonlandırmak yiğitlerin, erkeklerin ve hayırseverlerin işidir. Erkeklik kavga etmek değildir. Erkeklik barış yapabilmektir, kardeş olabilmektir, komşu olabilmektir, birlikte yaşayabilmektir. İnsanları iyiliğe teşvik etmektir, insanları kötülükten alıkoymaktır. Mahalle muhtarlarımız, belediye başkanımız, ilçe başkanımız, kaymakamımız ve ilçe jandarma komutanımız 6 yıldır devam eden fitnenin son bulması için bir araya geldiler. Peygamberimiz bütün kan davalarını ayağının altına aldığı gibi bu kan davasını da ayağımızın altına almak için Kur’an’ın hakimliğinde, misafirlerimizin, köylülerimizin şahitliğinde birbirimize söz verdik ve bu kötülüğü aramızda kaldıracağız. Bir daha deşmeyeceğiz. Fitneye, fesata ve şeytanlara fırsat vermeyeceğimize dair birbirimize Kur’an’ın hakemliğinde söz verdik. Ben birbirlerine bu sözü verenleri tebrik ediyorum. Bu barışın cuma yüzü hürmetine kalıcı olması, bölgedeki bütün kötülüklerin, şerlerin, şiddetin, terörün yok olmasına da vesile olmasını diliyor emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Barış törenine Vali Mehmet Emin Bilmez’in yanısıra Çaldıran Kaymakamı Yusuf Durani Dinç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.