İşe geç kalmak yok trafik yok

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hayatımızda birçok dönüşüme ve değişime sebep oldu. En başta da çalışma hayatımıza dokundu ve Covid-19 …

İşe geç kalmak yok trafik yok
03.10.2021
A+
A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hayatımızda birçok dönüşüme ve değişime sebep oldu. En başta da çalışma hayatımıza dokundu ve Covid-19 ile evler ofise dönüştü. Uzaktan çalışma büyük bir öneme sahip olmaya başladı. Hatta bazı sektörler evden çalışmayı kalıcı hale getirdi. Salgının en başından beri çalışanların kimisi evinden, kimisi tatil beldesinden, kimisi de memleketinden çalışıyor. Peki çalışanlar evden çalışma hakkında ne düşünüyorlar? Hem psikolojik olarak hem teknolojik olarak hazır olup olmadıklarını ve iş yükünde bir değişiklik olup olmadığını kalıcı olarak evden çalışma sistemine geçen çalışanlara sorduk.

Çoğu kişinin hayatında kalıcı olarak yer edinen evden çalışma; trafikten muzdarip olanlar, kendisine ve ailesine daha az vakit ayırdıklarını söyleyenler, kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler ve doğayla iç içe olmak isteyenler için adeta bir fırsat oldu. Çalışanların çoğu evden çalışmaktan çok memnunlar ve evden çalışmanın faydalarını gördüler. Öyle ki, başlarda evden çalışmaya hazırlıklı olmadıklarını ve zorlandıklarını dile getirseler de şimdi çok mutlu olduklarını ifade ediyorlar.

TRAFİK SIKINTISI YAŞAMIYORUZ

Büşra Ülkü Pamuk. 2 yıla aşkındır varlık yönetim şirketinde bireysel krediler müşteri temsilcisi olarak çalışıyor. İstanbul’da ikamet eden Pamuk, sorularımızı Balıkesir’den cevapladı. Teknolojik olarak şirketinin verdiği imkânlar sayesinde hiç zorlanmadığını, psikolojik olarak da ilk başlarda uzaktan çalışma hayatına hazırlıklı olmadığını söyleyen Pamuk, kaygı ve stres gibi duygular yaşadığını ama kısa sürede uyum sağlamak zorunda kaldığını dile getiriyor. Pamuk, “Yol sıkıntısı asla çekmiyorsunuz, işinize asla geç kalmıyorsunuz” yorumunu da yapıyor. Uzaktan çalışmanın avantajlarını, “Kendinize daha çok vakit ayırıyorsunuz, öğle molasında kısa sürede koşuşturarak yemek yiyorken evde asla böyle bir durumla karşılaşmıyorsunuz. İş yerinizin onayı dâhilinde istediğiniz yerden çalışma sağlayabiliyorsunuz. Mesela ben İstanbul’da ikamet ediyorum ama sorularınızı Balıkesir’den cevaplıyorum. Bunun gibi birçok avantajları mevcut” şeklinde ifade ediyor.

Büşra Ülkü Pamuk

TEMAS HÂLİNDE OLMAMAK ÇOK BÜYÜK BİR AVANTAJ

Pamuk, çalışan insanların tek istediği şeyin yoğun çalışma ortamlarında kendilerine, ailesine ve arkadaşlarına ayırabileceği bir vakit olması gerektiğine dikkat çekiyor ve evden çalışmada bunun da son derece mümkün olduğunu söylüyor. Özellikle salgın döneminde insanlarla temas hâlinde olmamanın çok büyük bir avantaj olduğunu da belirten Pamuk, “Sosyal hayatınız istemsiz bir şekilde inanılmaz etkileniyor” diyor ve uzaktan çalışmanın dezavantajlarını da şöyle anlatıyor:

“İş yerinde kafamızı dağıtabilecek molalarımız, arkadaşlarımızla yüz yüze kahve, çay içebilmemiz hayatımızda son derece önemliymiş. Bunu salgının ilerleyen süreçlerinde tabii ki daha net bir şekilde anlamış olduk. Ayrıca insanlarla yüz yüze konuşmalar ile internet uygulamalarından görüşmenin de e-posta ve sms dilinin fazla kullanılması birtakım yanlış anlaşılmalara ve iletişim problemlerine neden olabiliyor.”

ZAMANI DOĞRU YÖNETME AÇISINDAN DAHA İYİ

Mert Bayar. Kurumsal bir e-ticaret şirketinde finans biriminde tahsilat uzman yardımcısı olarak çalışıyor. Zaman zaman evinde, zaman zaman da yazlığında çalışan Bayar, “Evden çalışmak İstanbul gibi kalabalık bir şehirde yaşayan birisi için, zamanı doğru yönetme açısından daha iyi diye düşünüyorum. Yolda harcanacak olan zamanı kişisel gelişiminize ve sevdiklerinize ayırabiliyorsunuz” diyor. Bayar iş yükü konusu ile ilgili, “İş yükünden ziyade akışın bazen bozulduğunu düşünüyorum. Çünkü yan odada olan iş arkadaşınla ortak hazırladığın bir projeyi uzaktan bağlantı ile aynı hızda ilerletemiyorsunuz. Bu durum hâliyle işlerin uzamasına sebep oluyor” şeklinde dile getiriyor.

Evden çalışmada konsantre sorunu yaşamamaya çalıştığını belirten Bayar, mutlaka ofiste olduğu gibi pür dikkat çalışamadığının altını çiziyor. Bayar, “Evde ailesi ile yaşayıp çalışmaya çalışanlar olarak özellikle aile bireyleri istemeden dikkat dağıtıyor diye düşünüyorum” yorumunu yapıyor.

Mert Bayar

SOSYALLEŞMEYİ ÖZLÜYORUM

Yaz aylarında sıcaklardan bunalmıyor olmanın, istediği zaman yazlığına gidip çalışabiliyor olmanın çok büyük avantaj olduğunu söyleyen Bayar, sürekli tek başına çalışıyor olmanın da en büyük dezavantajı olduğuna dikkat çekiyor. Bayar, “Ofiste çalışmak insanı kişisel anlamda daha fazla geliştirir, daha fazla insanla tanışma ve diyalog kurma imkânı bulursunuz. Zaten insanın en önemli özelliklerinden birisi değil midir iletişim kurması? Sanırım sosyalleşmeyi özlüyorum. Yine de iş akışımı engelleyen ve profesyonelliğime gölge düşürecek herhangi bir sorun yaşamıyorum” diyor.

ÇANTAMI ALIP İSTEDİĞİM YERDE ÇALIŞABİLİYORUM

Ebru Gürkan. Evli ve bankacı. Salgınla birlikte hâlen evden çalışan Gürkan, ilk başlarda bu duruma hazır olmadığını, evden çalışmayla yürütemeyeceğini dahi düşünmüş. Gürkan, sistemin kurulmasının zaman içerisinde olduğunu ve stresli bir dönemden geçtiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Evimde çalışıyorum ama en güzel yanı çantamı alıp istediğim yerde çalışabiliyor olmam. Evden çalışmaktan çok çok memnunum. Bazen iş yükümün arttığını hissediyorum ama genel olarak memnunum demem daha doğru olur” diyor.

Ebru Gürkan

TRAFİKTE GEÇİRDİĞİM ZAMAN BANA KALIYOR

Gürkan, “İşe gideceğim sürede yolda ve İstanbul gibi bir yerde trafikte geçirdiğim zamanın bana kalıyor olması en büyük avantaj” diyor ve dezavantajını ise, “Benim için sanırım her boşlukta kendimi evimde temizlik yapıyorken bulmam. Tabii ki bunun olmasının başlıca sebebi pandemi sürecinde oluşan temizlik krizlerimiz diyebilirim” şeklinde dile getiriyor.

Haberi Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında www.yenisafak.com internet adresinden, bugunhaberler.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.