Kampanyalar rekor getirdi

Türkiye otomotiv pazarı martta rekor üstüne rekor kırdı. Rekorun en büyük etkenleri arasında ise yükselen döviz kuruyla araç fiyatlarında fırsatı …

Kampanyalar rekor getirdi
05.04.2021
A+
A-

Türkiye otomotiv pazarı martta rekor üstüne rekor kırdı. Rekorun en büyük etkenleri arasında ise yükselen döviz kuruyla araç fiyatlarında fırsatı yakalamak isteyen vatandaşların bayilere koşması oldu. Zam gelmeden önce alınan araçlarla kara geçmek isteyen vatandaşlar 96 bin 128 adetlik satışla rekoru üst seviyeye taşıdı. Rekoru getiren bir diğer etken ise araç indirimleri ve kampanyaları oldu. Martın en fazla satılan aracı Corolla’ya aybaşında 23 bin liralık indirim yapılmıştı.

BİR AYDA 7 BİN 935 COROLLA SATIŞI

Toyota, Türkiye otomotiv pazarındaki son 30 yıllık tarihinde en yüksek aylık satışını gerçekleştirerek kendi rekorunu kırarken, Corolla modeli de mart ayı ve ilk çeyrekte segmentinde en çok satılan model olmayı başardı. Mart ayında 2 bin 306’sı hibrit olmak üzere 7 bin 935 adetle Türkiye’de üretilen Corolla tüm rakiplerini geride bırakırken, yılın ilk 3 ayı sonunda da 15 bin 369 adetlik satışa ulaşarak ilk sıraya yerleşti. Ocak ve Şubat aylarında da rekorlar kıran Toyota, Mart ayında 9 bin 455 adetlik tarihi rekor satış gerçekleştirirdi ve 2021 yılının ilk çeyreğinde 17 bin 631 adetlik satışa ulaştı. Bunun yanında 24 Mart tarihinde pazara sunulan hafif ticari segmentin yeni oyuncusu Proace City’de de sadece bir hafta içinde 431 adetlik satışa imza attı. Toyota’nın efsanevi pick-up’ı Hilux’ın yeni versiyonu ise 556 adetlik satışla mart ayına damga vuran bir başka Toyota modeli oldu.

Ali Haydar Bozkurt

İLK 10 GÜNDE STOKLAR TÜKENDİ

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, özellikle son 3 ayda çok cazip faiz kampanyalarının sonuçlarını net bir şekilde gördüklerini belirterek “Mart ayında gerçekleştirdiğimiz rekor satışın 4 bin adet daha üzerine çıkabilirdik. Çünkü en çok satan modelimiz Corolla yoğun bir talep almasına karşın maalesef ayın daha 10’u olmadan stoklarımızda bitmişti. Tüm bunlara rağmen içinde bulunduğumuz bu süreçte böyle adetleri yakalamış olmak bizim için çok önemli. Yıllardır markaya yaptığımız yatırımların karşılığını alıyoruz” dedi.

Zafer Başar

SKODA YÜZDE 300 BÜYÜDÜ

Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, tarihi bir satış başarısı gösterdiklerini belirterek, “40 bin araçlık bir satış hedefi ile yola çıktık. 2021’in ilk üç ayında tüketicilerin markamıza gösterdiği ilgiden dolayı çok memnunuz. Mart ayındaki başarıda Superb modeli bin 619 adetlik satış ile büyük rol oynadı” açıklamasında bulundu. Markanın ilk üç aylık performansında ise en çok satan modeller sırasıyla 2 bin 914 adetle Superb, 2 bin 522 adetle Octavia, bin 240 adetle Kamiq oldu.

ÖTV VE KURLARDAN HERKES ŞİKAYETÇİ

Devletin yaptığı değişikliklerden son dakika haberleri olduğunu söyleyen Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, “Olağan üstü durumların birkaç gün önceden haber verilmesi lazım. ÖTV artışlarını geceden sabaha değil en az 1 ay önceden haber verilmesi gerekiyor. Yeni bir artış şu an gündemde yok ama endişeliyiz. Devlet yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerimizde ÖTV indirimi olmayacağı sonucuna vardık. Bizim devletten beklentimiz matrahların yükselmesi yönünde. Yüzde 45 ÖTV’ye 1 model giriyor. Kur artışı bu şekilde sürerse yüzde 45-50 vergi bandına giren araç sayısı kalmayacak” ifadelerini kullandı. Uygulanan ÖTV sisteminin 30 yıllık olduğunu vurgulayan Bilaloğlu, vergi sistemiyle ilgili ‘yamalı bohça’ benzetmesi yaptı.

Ali Bilaloğlu

2. EL TETİKTE BEKLİYOR

Kur zamları ve değişen ÖTV baremleriyle birlikte 2. el sektörü ise sıfır piyasasındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Geçtiğimiz sene üretimden kaynaklı 8,5 milyon seviyesine kadar yükselen ikinci el piyasası baş gösteren çip kriziyle birlikte ikinci el ticaret yapanları da umutlandırdı. Arabam.com’un yaptığı araştırmaya göre; pandemi dolayısıyla talep karşılanamadığında gözler ikinci ele kayabilir, bu durumda 120 bin lira altındaki araçların ilanlarda daha çok görülmesi olası. 1.2 – 1.4 arası motor hacmine sahip araçların ilan oranlarının yüzde 11 artış göstermesi ve 1.4 – 1.6 arası motor hacmine sahip araçların ise ilan oranlarının yüzde 7 artış göstermesi dikkat çekiyor.

Haberi Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında www.yenisafak.com internet adresinden, bugunhaberler.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.