Çocuğu yemek yemeyen ebeveynlere öneriler

Çocuğunuzun günlük ihtiyacı olan besinleri alıp almadığı bütün ebeveynlerin ortak sorunudur. Çocuklarda yeme bozukluğunu birçok faktör etkiliyor …

Çocuğu yemek yemeyen ebeveynlere öneriler
01.03.2021
A+
A-

Çocuğunuzun günlük ihtiyacı olan besinleri alıp almadığı bütün ebeveynlerin ortak sorunudur. Çocuklarda yeme bozukluğunu birçok faktör etkiliyor olabilir. Özellikle en başından beri yemek saatlerindeki düzensizlikler bu durumu tetikleyen faktörlerin en önemlilerinden bir tanesi. Yemek saatlerini çocukların biyolojik saatlerine göre ayarlamakta fayda olduğunu söyleyen Psikolog, Aile ve Evlilik Danışma ve Cinsel Danışmanı Begüm Özkaya, ebeveynlere önerilerde bulundu.

İŞTAHSIZLIK, FİZİKSEL BİR SORUNDAN KAYNAKLANABİLİR

Uzman Psikolog Özkaya, “Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar. Çocukların gelişimleri için çok yemesi değil, sağlıklı ve dengeli beslenmesi yeterlidir. Çocuklar, daha bebeklik dönemlerinden başlayarak, yemek yiyerek veya yemeyerek ailelerini denetim altında tutabileceklerini fark ederler. Yemek yeme saatlerinde işleri zorlaştırarak, ailelerin dikkatini kendilerine çekebilirler, kızgın oldukları anne veya babaya eziyet çektirebilirler” dedi.

Psikolog Begüm Özkaya, ifadelerini kullandı.

“YEMEK SAATLERİNİ ÇOCUKLARINIZA GÖRE AYARLAYIN”

Uzman Psikolog Özkaya, “Çocukların aşırı yorgun ve uykulu oldukları zaman iştahları olmadığı için yemek saatlerini ona göre düzenlemek gerekmektedir. Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar. Yemek aralarında çocuğunuza şeker, çikolata, pasta, meyve suyu gibi şekerli yiyecek ve içecekleri kesinlikle vermeyin.”

İştahsız çocukları için anne ve babalar ne yapmalı “Öncelikle çocuğunuzun sağlıklı gelişmesi için çok yemesi gerekmez, dengeli beslenmesi yeterli olacaktır. Çocuklar anlatılanı değil, gördüğünü taklit eder. Bu yüzden anne-baba ve bakıcı gibi çocuğun bakımından sorumlu kişilerin kendi beslenme davranışlarına dikkat etmeleri gerekmektedir’’ dedi.

“ÇOCUK YEMEĞİNİ SESSİZ BİR ORTAMDA YEMELİ”

Psikolog Begüm Özkaya, çocuğun yemeğini televizyon olmayan sessiz bir odada yemesinin iyi olacağını belirterek, “Çocuğunuzu diğerleriyle karşılaştırmayın, her bünyenin gereksinimi ve büyüme hızı farklıdır. Çocuğunuzu hiçbir konuda başkaları ile kıyaslamayın Aç olan çocuk eninde sonunda yemek ister, onun kendinin aç olduğunu fark etmesine izin verin. ‘Şunu yer misin, bundan da ister misin, belki bunu seversin’ gibi sorulardan uzak durun. Yemek sofrada yenir, elinizde tabak oda oda dolaşmayın. Çocuğunuz yemek zamanında mama iskemlesine veya sandalyede oturarak ve aile sofrasına katılarak yemek yemenin sosyal bir olay olduğunu görerek öğrenmelidir. Yemeği televizyon olmayan, dikkatinin dağılmayacağı sessiz bir ortamda yedirin, zamanının güzel geçmesine özen gösterin. Bir şarkı ya da masalla bu süreci neşelendirebilirsiniz. Çocuğunuza yemeğini yemesi için yeterli zaman verin; ancak bu süre yarım saatten fazla olmamalıdır. Sadece öğününde yemek teklif edin, yemek aralarında atıştırmalarına izin vermeyin, zaten küçük olan mideleri çabuk doyuran bu abur cuburlarla dolacak, açlık hissi ortadan kalkacaktır. Çocuklar 1,5 yaşından sonra çatal kaşık kullanabilirler, dolayısıyla bu yaştan sonra kendi kendine yemesini desteklemek için kaşığı ağzına vermektense eline verip, yemesini bekleyin. Tabağı tepeleme doldurmak görüntü açısından itici gelebileceği için porsiyonları ufak tutun” şeklinde konuştu.

Haberi Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında www.ensonhaber.com internet adresinden, bugunhaberler.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.