Meme kanserinin görülme sıklığı 2 kat arttı

Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanser olgusu ortaya çıkıyor. Kanser ölümlerin yaklaşık yüzde 12’si meme kanseri. Yapılan araştırmalar …

Meme kanserinin görülme sıklığı 2 kat arttı
23.02.2021
A+
A-

Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanser olgusu ortaya çıkıyor. Kanser ölümlerin yaklaşık yüzde 12’si meme kanseri. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, meme kanserinin en garantili tedavisi erken teşhis. Bunun için belirli aralıklarda gerekli taramaların mutlaka yapılması gerekiyor. Egzersiz yapmanın meme kanseri üzerindeki etkisine değinen Prof. Dr. Cengiz Ara, konu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

ERKEN MENOPOZ RİSKİ ARTIYOR

Her 8-9 kadından birinde meme kanserinin görüldüğünü anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Ara, “Kadınlarda ölüme neden olan kanserler arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkta meme kanseri gelir. 40 yaşından sonra sıklığı giderek artar. Aile öyküsü BRCA-1 ve BRCA-2 ve P53 geninde mutasyon riski artırır. Anne ve kardeşte meme kanseri varsa yüzde 2 ila 5 ikisinde de varsa yüzde 8 risk artar.” diye konuştu.

Beyaz ırkta meme kanseri riskinin yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Cengiz Ara, “Erken adet görmek ve geç menopoza girmek riski artırır. Doğum yapmamak veya geç doğum yapmak riski artırır. Alkol ve sigara alanlarda risk yüzde 41 artar. Yağlı diyet ve obezite riski artırır. Çocukluk döneminde ve 30 yaş altında radyasyona maruz kalanlarda daha sık görülür.” değerlendirmesinde bulundu.

“EGZERSİZ RİSKİ YÜZDE 35-40 AZALTIR”

Meme kanseri belirtilerine dikkat çeken Prof. Dr. Ara, “Kitle, ağrı, meme başında akıntı, memenin dik ve yukarıda görünmesi (forgue belirtisi), meme üzerindeki deride ödem, portakal kabuğu görünümü, deride ülserasyon ve ödem, meme başında retraksiyon (geri çekilme), meme kanserinde ölüm oranını düşürmek ve kaliteli yaşam elde etmenin en iyi yolu erken tanı ve tedavi” diye konuştu.

Prof. Dr. Cengiz Ara, emzirme, ilk çocuğun 30 yaş öncesinde doğması, haftada 3 kez egzersiz yapmanın riski yüzde 35-40 azaltacağını anlattı.

Tümörün büyüklüğüne göre tedaviye karar verildiğini anlatan Prof. Dr. Cengiz Ara, “Modifiye Radikal Mastektomi, Meme Koruyucu Cerrahi, Sentinel Lenf Nodunun sonucuna göre eğer sonuç pozitif ise Axiller disseksiyon yapılmaktadır. Kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi yapılmaktadır. Gecikmiş vakalarda ise neoadjuvant kemoterapi (tümörün çapını küçültmek için) ve radyoterapi (ışın tedavisi) tedavisi sonrası cerrahi operasyon yapılmaktadır.” dedi.

Haberi Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında www.ensonhaber.com internet adresinden, bugunhaberler.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.