Yaptırımların detayları belli oldu: F-35’ler dahil değil

SELMAN CÖMERT / KARAR.COM (CAATSA) kapsamında Türkiye’ye uygulayacağı yaptırımların detayları belli oldu. Rusya’da satın alınan S-400’ler …

Yaptırımların detayları belli oldu: F-35’ler dahil değil
16.12.2020
A+
A-

SELMAN CÖMERT / KARAR.COM

(CAATSA) kapsamında Türkiye’ye uygulayacağı yaptırımların detayları belli oldu.

Rusya’da satın alınan S-400’ler nedeniyle uygulanacak yaptırımdan, iki ülke arasında gerçekleşen ticaretin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan 1,5 milyar ve 2,3 milyar dolarlık sözleşmeler etkilenecek.

Haberde, yaptırımların Türkiye’nin genel ekonomisinin hedef almadığı; Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’i, yardımcısını ve hava savunma sistemlerinden sorumlu iki yetkili üzerine yoğunlaştığı ifade edildi.

YAPTIRIMLAR F-35 VE F-16’LARI ETKİLEMEYECEK

İki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime neden olan bu adım, Türkiye ve ABD arasındaki mevcut askeri sözleşmeleri geçersiz kılmazken, her iki tarafın da hayati önem taşıyan savunma ihtiyaçlarını tedarik etmesini engellemeyecek.

İddiaya göre yaptırımlar, Türkiye’de üretilen ABD’nin hayalet uçağı F-35 parçalarını ve Türkiye’nin F-16 jetleri yedek parçalarını kapsamıyor.

NE YAŞANDI?

ABD, Rusya’dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye’ye bazı yaptırımlar uygulama kararı almış, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve başkanlık yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit’i yaptırım listesine eklemişti.

Haberi Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında www.karar.com internet adresinden, bugunhaberler.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi [email protected] adresimize gönderebilirsiniz.
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.